17 stycznia 2015

Keep Calm and Make Burgers!


Obiad za 20NOK, czyli około 10zł to gratka nawet dla studenta w Polsce. I nie musi być to chudziutka sałatka z biednym pomidorkiem. Przedstawiamy burgery po których będziesz najedzony przez dwa dni!





Przygotuj (na 4 sztuki):

500g mięsa mielonego
4 bułki
4 plastry żółtego sera
jajko
pomidora
pół cebuli
pół papryki
ketchup
łyżkę mąki
przyprawy

Nam przydał się pieprz, tymianek i oregano przywiezione z Polski, ale dobór przypraw jest właściwie dowolny i zależy od tego co lubisz. Żółty ser też udało nam się zabrać z Polski, można go jednak pominąć lub kupić na miejscu. Olej znaleźliśmy we wspólnej szafce. Co do jajka, kupiliśmy od razu 18 sztuk z zamiarem zużycia ich w dwa tygodnie.

Mięso mielone kosztowało 20NOK, bułki w sumie 6NOK, papryka 5NOK jajko około 2NOK, cebula i pomidor w sumie też około 7NOK, co w sumie daje 40NOK (około 20zł) na dwie osoby, czyli po 10zł na osobę.

Na upartego można doliczyć ketchup za 12NOK, który wystarczy jeszcze na długo.




Przepis:

Pół cebuli posiekaj w kostkę, mięso mielone przełóż do miski, dodaj cebulę i przyprawy do smaku, wszystko dokładnie wymieszaj, uformuj cztery kotlety i połóż na rozgrzanej patelni, z olejem lub roztopionym masłem, na średnim ogniu.



W międzyczasie gdy kotlety się smażą, przygotuj ser, bułki i pokrój pomidora i paprykę w plasterki. Masz też wolną chwilę na zrobienie herbaty!


Gdy kotlety podsmażą się mniej więcej do połowy, przewróć je na drugą stronę i daj im jeszcze trochę czasu. Gdy uznasz, że są już prawie gotowe połóż po plasterku sera na każdym i przykryj pokrywką. Trzymaj je na patelni dopóki ser się nie rozpuści, a potem przełóż na bułki, uzupełnij pomidorem, papryką i ketchupem i gotowe!


Życzymy smacznego! Jestem pewna, że następnego dnia można spokojnie zjeść lżejszy obiad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz